“Eens het vertrouwen er is, gaat het meestal heel goed”

Thea Pipeleers

Thea Pipeleers

Ouderparticipatie is belangrijk in elke school. Telt de school veel kinderen van allochtone afkomst, dan is een goede band met de ouders nog crucialer. Zo ook in de Europaschool in Genk. De Europaschool zet sterk in op taalontwikkeling, talenten, creativiteit en een brede en rijke leer- en leefomgeving voor alle kinderen. Thea Pipeleers, zorgcoördinator van de kleuterafdeling, vertelt er alles over.

“Ik werk sinds 1989 in de Europaschool in Genk. Bijna alle kinderen die hier schoollopen zijn van Turkse of Marokkaanse afkomst. De jongste jaren verwelkomen we ook  kinderen uit Pakistan, Macedonië, Tsjetsjenië,… In die multiculturele context is ouderparticipatie extra belangrijk.

Sinds 1992 al organiseren we koffie-ochtenden. Het doel hiervan is laagdrempelig informatie te geven aan de ouders en hen te motiveren om hun kinderen naar de kleuterschool te blijven sturen. Door de inzet van directeur Tony Schildermans, die sinds vorig jaar met pensioen is, werd dit snel een succes. Vandaag komen hier dagelijks ouders over de vloer en hebben we een intensieve ouderwerking.

Zo zijn er zowel voor de Marokkaanse als de Turkse gemeenschap moedergroepen opgericht. De Turkse moedergroep wordt geleid door een kleuterjuf van Turkse afkomst. Zij kent de taal en de cultuur door en door, wat een groot voordeel is.  Ik leid zelf de Marokkaanse moedergroep, met de hulp van een tolk van de stad Genk. De moeders bepalen zelf de onderwerpen. Dat kan opvoedkundig zijn, bijvoorbeeld: hoe stel je grenzen aan je kinderen, hoe zorg je ervoor dat ze op tijd gaan slapen. Maar het kan ook breder gaan: over gezond ontbijten, bijvoorbeeld.

Ook de vaders vergeten we niet. Twintig jaar geleden zag je hier nauwelijks vaders op school, maar vandaag is dat anders. Veel vaders brengen hun kinderen of komen ze halen. Om de betrokkenheid nog te vergroten, organiseren we in juni, kort voor de zomervakantie, telkens een sportdag voor kleuters en hun papa. Dat is een groot succes. Veel vaders nemen speciaal een dagje vrij om deel te kunnen nemen aan de activiteiten op de speelplaats. We doen van alles op die dag. We willen vooral ook tonen dat vaders en kleuters heel wat leuke dingen samen kunnen doen tijdens de vakantie. Bewegen en sporten is bovendien goed voor de motorische ontwikkeling van de kinderen.

Vandaag zoeken we mogelijkheden om ook de Pakistaanse moeders nauwer bij de schoolwerking te betrekken. We zoeken steun bij het CLB en de tolkendienst om met de Pakistaanse moeders tot communicatie te komen.

Als brede school werken we trouwens ook nauw samen met mensen en organisaties uit de wijk. We nemen bijvoorbeeld actief deel aan de kerstmarkt in de wijk. De kleuters geven ook wel eens een dansoptreden voor ouderen in het OCMW-dienstencentrum ‘De Hazelaar’. En tijdens de Week van de Smaak maken de senioren en de kleuters samen lekkere hapjes klaar. Veel kleuters kennen anders niet veel oude mensen: hun grootouders wonen soms nog in Turkije of Marokko.

Er is vrij veel kansarmoede bij de mensen, wat thuis wel eens voor stress kan zorgen. Ook bij de kleuters. We proberen daar op school iets aan te doen, bijvoorbeeld met de snoezelruimte, waar kinderen tot rust kunnen komen met relaxatie- en ademhalingsoefeningen. We praten daarover met de ouders en geven hen tips hoe ze hun kinderen kunnen ondersteunen en bijstaan. We leggen de drempel zo laag mogelijk. En dat werkt. De ouderbetrokkenheid is hier erg groot.

Al blijven er natuurlijk altijd mensen die moeilijk bereikbaar zijn. Ouders die nooit naar een activiteit of een ouderavond komen. Voor die mensen doen we een extra inspanning: we bellen ze op, we proberen een gesprek aan te knopen. En die inspanningen worden op prijs gesteld door de meeste ouders. Eens het vertrouwen er is, gaat het meestal heel goed.

Ook in de Europaschool is elk kind uniek en krijgt het alle kansen om zijn talenten te ontwikkelen. Iedereen die zijn best doet, wordt beloond. En ook daar betrekken we graag de ouders bij.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s