“Leerlingen moeten zich goed kunnen voelen”

Cas Vervaeren

Cas Vervaeren

“Er zijn veel leerkrachten die ik wil bedanken. Als ik er één moet uitpikken, dan kies ik voor Luc Vandenhoeck. Hij gaf ons o.a. elektriciteit en labo in de derde graad. Ik vond dat een moeilijk vak, maar hij bracht het op een ongelooflijk inspirerende manier. De uren vlogen voorbij als hij voor de klas stond. Het leek alsof het hem geen moeite kostte en hij had altijd aandacht en tijd voor een persoonlijke aanpak.  Ik herinner me dat ik op een gegeven moment dacht: dit wil ik later ook doen.
Mijnheer Vandenhoeck gaf ons een zekere mate van vrijheid. Veel leerkrachten gingen uiterst directief tewerk: eerst dit, dan dat. Mijnheer Vandenhoeck zei echter: “Dit zijn de oefeningen, zorg dat ze klaar zijn tegen die datum.” Wij mochten zelf kiezen wat we wanneer zouden doen, zolang we maar op tijd klaar waren. Een gevoel van vrijheid dus en tegelijk gecontroleerd. Didactisch is dat goed doordacht, maar als leerling heb je dat niet door. Ook in zijn huidige functie op het ministerie van Onderwijs en Vorming, waar hij het project ‘Go4talent’ leidt, stelt hij passie voor het vak en een waarderende aanpak voor leerlingen centraal.

Als leerkracht heb ik mijn eigen persoonlijke aanpak, maar toch probeer ik goede praktijken die ik bij andere leerkrachten zie in mijn lessen te integreren. Context is belangrijk. Ik wou mijn leerlingen ook graag een zekere mate van vrijheid geven, maar ik heb ervaren dat ze daar in het begin van het schooljaar nog niet klaar voor zijn. Nu we elkaar al maanden kennen en de verwachtingen duidelijk zijn, lukt dat beter. Dat soort fouten maakt elke jonge leerkracht, maar dat maakt je sterker en beter.

Soms kun je als leerkracht echt het verschil maken. Elk jaar organiseert onze school ‘doe-dagen’. Tijdens deze ‘doe-dagen’ komen verschillende leerlingen van het 5de en het 6de leerjaar en van de 1ste graad secundair onderwijs workshops volgen i.v.m. techniek en maken ze kennis met onze school. Als je de leerlingen dan aan het werk ziet met de verschillende proefjes en hun ogen ziet blinken, geeft dat enorm veel voldoening. Zo kan je als leerkracht bijdragen tot de ontwikkeling van deze kinderen.

Ook op persoonlijk vlak kun je van grote betekenis zijn. Jongeren hebben vaak hun eigen problemen en als je als leerkracht een luisterend oor kunt bieden, dan stellen ze dat erg op prijs. Natuurlijk moet je een grens trekken, maar je mag het menselijke aspect niet uit het oog verliezen. Leerlingen moeten zich goed kunnen voelen in de klas. Hun gevoel van eigenwaarde is soms erg kwetsbaar. We moeten daar rekening mee houden, ze vertrouwen geven en ‘er zijn’ als dat nodig is.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s