“Je moet er staan vanaf dag één”

David Maquenne

“Ik heb tien jaar in de privésector gewerkt voor ik voor het onderwijs koos. Ik werkte in een informaticabedrijf als verantwoordelijke van een team softwareontwikkelaars. We werkten vooral voor banken, waarvoor we programma’s op maat maakten en ondersteuning boden bij problemen. Die ervaring komt me nu goed van pas. Ik wil graag ICT zoveel mogelijk integreren in de lessen. Al moet ik toegeven dat ik mij nu, in mijn eerste jaar als leerkracht, vooral op de lesinhoud concentreer.

Ja, ik ben wat overrompeld. Al wist ik vooraf dat het eerste jaar zwaar zou worden. Tijdens de lerarenopleiding en de stages was mij dat wel al duidelijk geworden. Ik geef 20 uur wiskunde en fysica en er kruipt enorm veel tijd in de lesvoorbereiding.

Toch ben ik heel tevreden met mijn overstap naar het onderwijs. Ik heb dit altijd al gewild, maar door omstandigheden ben ik eerst in de privé verzeild. Ik hou ervan om complexe materie als wiskunde en fysica op een gestructureerde en eenvoudige manier uit te leggen.

Ik heb nu ook een betere balans tussen werk en gezinsleven dan vroeger. Dat is belangrijk. Mijn dochtertje is drie en een half jaar. Ik ben blij dat ze straks niet te lang zal hoeven na te blijven op school. Er zijn voor je kinderen, vind ik ook belangrijk.

Maar denk nu niet dat een job in het onderwijs minder zwaar is dan in de privé. Veel mensen onderschatten het werk als leerkracht. Het is een veeleisende opdracht, waarvoor je veel verschillende vaardigheden nodig hebt. Je moet natuurlijk je vak beheersen, maar je moet het ook nog kunnen uitleggen, je moet aan klasmanagement doen, je moet goed met de collega’s kunnen samenwerken,…

Dat laatste is bijvoorbeeld helemaal anders dan in een bedrijf. In een bedrijf werk je zowat de hele dag samen met je collega’s. Op school daarentegen heeft elk zijn klas en zie je elkaar maar sporadisch. Toch hebben we elkaar nodig. En gelukkig zit dat wel goed op het Koninklijk Atheneum Etterbeek.

Samenwerking vind ik enorm belangrijk. Niet alleen tussen de leerkrachten, maar vooral ook in de klas. Respect hebben voor elkaar, samen constructief aan iets werken, samen een doel realiseren. Dat is voor mij een prioriteit. Ik pas dat ook heel bewust toe, bijvoorbeeld door de leerlingen gezamenlijk proeven te laten doen.

Ik sta nu bijna zes maanden voor de klas. Wat erg opvalt, is dat je als nieuwe leerkracht geen inloopperiode hebt. Je moet er staan vanaf dag één. Voor de leerlingen, maar ook voor de ouders. Dat is niet evident. Maar het blijft een fijne job!”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s